Zeljko

santrac

Biografi

Skådespelare och regissör.


Efter skådespelarutbildningen på Teaterhögskolan i Novi Sadi forna Jugoslavien och tre års arbete i Belgrad på olika institutioner och alternativa teatergrupper, var jag tvungen att på grund av kriget och den växande nationalismen lämna hemlandet.


Jag vägrade att välja någon sida i konflikten och som jugoslav fick jag därför lämna mitt land när det delades i sju olika delar. Min ideologi är att jag är jugoslav och min kyrka är teatern.


Väldigt snart efter ankomsten till Sverige år 1994 förstod jag att svenska teaterinstitutioner inte var möjliga spelytor för mig. För att kunna utrycka mig som scenkonstnär bestämde jag mig för att starta egna projekt, med start år 1996 och Internationell teater Kalejdoskop, och med stöd från den dåvarande teaterchefen på Malmö Dramatiska Teater, Staffan Valdemar Holm.


År 2001 blev det en ny verksamhet, Teater Theatron. Utöver teater har jag har även medverkat i flera filmer och TV serier samt radioteater. Det har varit en underbar och omvälvande resa som gett mig nya erfarenheter vilka hjälpt mig att växa som scenkonstnär inom teater och film, och detta på mitt andra språk, svenska.


Jag har skapat formen för en migrerande teater, med en genomgående tematik kring migration. Jag är ”hit‐vandrare”, bär på en dubbel identitet. Min drivkraft är att möta nya publikgrupper på alternativa spelplatser som aldrig går på teater.