Föreställ dig att få en smygtitt bakom kulisserna på en teaterrepetition – en värld fylld av kreativa idéer, kaos, passion och ibland ren galenskap!
I Lutz Hübners charmiga och skarpsinniga pjäs GRETCHEN försöker olika regissörer och skådespelare tolka och framföra "scenen med skrinet" ur Goethes Faust. Detta leder till en kavalkad av komiska missförstånd, absurda konflikter och rörande insikter som både roar och berör.
Efter föreställningarna erbjuder vi konstnärliga samtal med inbjudna gäster inom scenkonstområdet för att ta del av deras erfarenheter av konstnärliga processer och maktspel under repetitionerna. Vi vill även öppna upp för publikens tankar och reflektioner med möjlighet att ställa frågor till gästerna.
Några kvällar har vi särskilt inbjudna gäster:
Onsdag 5/3: Rolf Lassgård, skådespelare med lång erfarenhet inom teater och film
Söndag 9/3: Theresa Benér, kulturjournalist och teaterkritiker
Onsdag 12/3: Staffan Valdemar Holm, regissör, dramatiker. Tidigare teaterchef på Malmö Dramatiska Teater, Dramaten, Düsseldorfer Schauspielhaus
Söndag 16/3: Sandra Stojiljkovic, skådespelare verksam på Malmö Stadsteater, spelade "Dani" i Tunna blå lingen samt Moqi Simon Trolin, regissör och teaterchef på Helsingborgs Stadsteater
Längd på eftersamtalen: ca 40 minuter.
Varmt välkomna!
"Faust" av Johann Wolfgang von Goethe är ett av världslitteraturens mest kända verk. Den lärde Faust sluter en pakt med djävulen Mefistofeles i sin jakt på kunskap och mening. Han lockas av kärlek, makt och njutning men dras också in i tragedi, särskilt genom sitt förhållande med den oskyldiga Gretchen, vars liv förstörs av deras kärlek.Verket utforskar teman som frestelse, skuld och frälsning och speglar människans eviga strävan efter insikt och lycka.
Lutz Hübner (född 1964) är en tysk dramatiker, regissör och skådespelare. Han är en av Tysklands mest spelade samtida pjäsförfattare och är känd för pjäser som "Herz eines Boxers", "Gretchen" och "Frau Müller muss weg". Realistiska och samhällskritiska dramer som ofta tar upp aktuella sociala frågor, såsom ungdomsproblem, skola, integration. Hans stil kännetecknas av skarpa dialoger och humor, samtidigt som han behandlar allvarliga ämnen. Hübner har mottagit flera priser, bland annat det tyska ungdomsteaterpriset 1998 och ASSITEJ:s författarpris 2011.
På scen: Suzanna Santrac, Emma Stocke och Zeljko Santrac
Regi: Karin Kickan Holmberg
Musik: Jonatan Sersam
Översättning: Jan Mark
Scenografi & kostym: Ensemblen
Förlag: Hartmann & Stauffacher GmbH, Köln
Foto: Riki Virc
Grafisk design: ZTARK
Premiär 5 mars 2025 kl 19.00
Spelperiod i Malmö på Bastionen: 5 mars - 16 mars 2025
Biljetter: www.kulturcentralen.nu
Med stöd av Malmö Stad, Konstnärsnämnden och Statens Kulturråd
Turné hösten 2025 och våren 2026.
Målgrupp: Vuxna, från 15 år
Längd: Cirka 80 minuter.
Lokalmått: 6 m x 6 meter fri, 3,5 meter fri takhöjd över hela scenytan.
Mörkläggning: Ja
Bärhjälp: Ja, två vuxna personer med god kunskap om lokalen behövs under 1 h vid bygg och rivtiden.
Byggtid / rivtid: 2h/1,5 h.
Pris: 16 900 kr föreställning. (25 % moms tillkommer). Utanför Skåne tillkommer resekostnader och övernattning vid behov.
Bokningar på info@teatertheatron.se eller 0708 82 59 21
Regissörens tankar
När Zeljko och Suzanna ringde och frågade om jag ville regisseraGretchenblev jag glad – och lite fundersam. De hade ju satt upp den redan 2007 på Operaverkstan i Malmö. Mycket vatten, bland annat Metoo, har runnit under broarna sedan dess. 2007 är kanske inte så länge sedan, men tillräckligt för att texten skulle behöva en del uppdateringar. Nuet rör sig trots allt snabbare än det förflutna.
Med hjälp av Jan Mark, som även har översatt stycket, tog vi fram dammvippan. Situationerna och karaktärerna är ju fortfarande giltiga. Under min fyrtioåriga karriär har jag själv upplevt många av de repetitionssituationer som skildras. Och med Emma, Zeljko och Suzanna vid min sida frågar jag mig ibland hur jag egentligen har stått ut med sådant!
Men hierarkier och icke-konstruktiva strukturer finns på alla arbetsplatser, mer eller mindre synliga och tydliga. Kanske är det så att vi inom scenkonsten, som ofta använder våra känslor som arbetsmaterial, blir extra mottagliga för dem.
Lutz Hübners drastiska text presenterar dråpliga, tillspetsade och uppförstorade scener och ger oss en glimt av den utsatthet det innebär att vara skådespelare.
Genom Emmas känslomässiga vighet, Zeljkos härliga vildhet och Suzannas charmigt hejdlösa gestaltning har jag fått en djupare förståelse för hur det egentligen kan gå till under repetitionerna...!
Trots det tuffa ekonomiska kulturklimatet för fria grupper, för unga nyutexaminerade skådespelare och för hela kultursektorn säger vi:
Vi ska fortsätta!
- Karin Kickan Holmberg, Malmö 4 mars 2025