Livet i två bitar

I Livet i två bitar berättar Teater Theatrons skådespelare Zeljko och Suzanna Santrac sina egna livsberättelser. Det är en föreställning om migration, identitet, tillhörighet och drömmar.


Tre procent av jordens befolkning är migranter idag. I Sverige har närmare tjugo procent av invånarna utländsk härkomst. Vi tycker att migranternas berättelser är de som på allvar kan säga något om vår tid.


Syftet med pjäsen är både konstnärligt och socialt; att interagera och söka samtal med publiken. Föreställningen tar upp frågeställningar kring migration, identitet och tillhörighet. Teater Theatron använder teatern och samtalet som verktyg för att synliggöra den mångfald av livsberättelser som finns mitt ibland oss och för att motarbeta främlingsfientlighet i samhället.

Zeljko iLivet i två bitar


Föreställningen utvecklades genom utforskande readings med utvalda referensgrupper, samt ett gediget dramaturgiarbete av regissören Tomas Lindström och dramaturgen Jan Mark.


Suzanna är född i Göteborg av föräldrar som kommit till Sverige från Subotica i Serbien på 60-talet som arbetskraftsinvandrare. Suzanna har bott i Sverige under större delen av sitt liv, hon har tillägnat sig ett språk och ett sätt att föra sig som är alltigenom ”svenskt”. Föräldrarnas dröm var dock alltid att skaffa kapital och återvända tillbaka till hemlandet.


Zeljko kom till Lund som flykting från det forna Jugoslavien, där han utbildat sig till skådespelare och arbetat på nationella scener. Där hade han familj, vänner, sitt språk och sin kulturella identitet. Att komma till Sverige på 1990-talet var som att komma till en främmande planet. Han blev en främling bland främlingar. Hur hälsar man? Hur tackar man?


Efter föreställningen delar vi en enkel måltid, där vi uppmuntrar publiken att dela med sig av sina berättelser!

> PRODUKTIONSINFO


Urpremiär: 6 oktober 2012, Garaget, Malmö


På scen: Suzanna Santrac och Zeljko Santrac
Regissör: Tomas Lindström
Dramaturg: Jan Mark
Scenograf: Stine Martinsen


Livet i två bitar är Theatrons mest spelade föreställning, med runt 180 gästspel.


Särskild minnesvärd är turnén i Serbien våren 2015, då föreställningen spelades nio gånger. Theatron deltog då också på teaterfestivalen 18 Trema Fest där vi vann tre priser: Guldmasken för bästa regi (Tomas Lindström), Guldmasken för bästa skådespelerska (Suzanna Santrac) samt Silvermasken för bästa föreställning som helhet.


Livet i två bitar har under senare år bland annat spelats på Inkonst i ett internationellt samarbete med Bitef Teatar i Belgrad. Läs mer om dettahär. I september 2020 spelades den på serbiska på Fazana Mediafest i Kroatien.

Trailer:

Sju minuter ur föreställningen:

”LIFE IN TWO PARTS” PÅ RESA GENOM VOJVODINA: