Odlad frukt

teater •THEATRON•

Odlad frukt

 

"Odlad frukt - 2010"

 

I dramatisering av Zeljko Santrac, fritt efter August Strindbergs novell "Odlad frukt" och texter från Ivo Andrics "Bron över Drina".

 

Översättning Zeljko Santrac och Jan Mark

Regi Zeljko Santrac

Dramaturg Jan Mark

Scenografi Thorsten Dahn

Ljust Tobias Stål

Kostym Mirna Ilic

Musik Mats Edén

Koreografi Barbara Wilczek-Ekholm

 

I rollerna Nils Dernevik, Suzanna Santrac, Andrija Danicic, Milica Janevski, Visnja Obradovi, Dimitrije Dinic, Astrid Menasanch, Tina Quartey, Sonny Blom, Hal Joseph Parfitt

 

 

Nu är Sten själv. Alldeles nyss hade han allt; ett palats, en familj, böcker och rikedom. Någon har tagit honom allt. Men det är skönt ändå. Nu väntar livet. Han är snäll, Sten. Ung, genuin men framför allt snäll.

"Odlad frukt - 2010" är en roadtrip där Sten, som en gång hade mycket, ger sig av från Uppland likt Alice i Underlandet till broarna över Drina för att finna ett hem och ett rätt sätt att leva. På vägen dit träffar han människor och händelser som alla ter sig motsatsen kring hur han själv vill se på livet, av vad han önskade sig från livet. "Kan man odla människor?" Och där står Sten; nånstans mellan Sverige och Balkan - och funderar på hur han ska ta sig fram utan att springa ifrån sig själv.

 

 

 

 

 

 

FÖRFATTARNA

 

August Strindberg föddes 1849 och dog 1912 och var under sin livstid produktiv - den totala produktionen omfattar 120 verk, varav cirka 60 är för scenen. Hans novell ”Odlad frukt” ligger till grund för teater THEATRON:s föreställning ”Odlad frukt - 2010”. Även som bildkonstnär har Strindberg vunnit internationell ryktbarhet. Sitt stora genombrott fick han genom romanen ”Röda rummet.”

Bland Strindbergs dramatiska verk finns bland annat Fröken Julie, Mäster Olof, Fadern, Dödsdansen, Ett drömspel, Påsk och Spöksonaten. Strindberg omdanande dramatiken genom att låta skådespelarna använda ett naturligt talspråk - med Fadern och Fröken Julie blev han banbrytande för det naturalistiska dramat, som ofta handlade om ett slags psykologiskt ställningskrig, som man kallat "hjärnornas kamp". Strindberg skrev också historiska dramer, så som Mäster Olof, som precis som Shakespeare använde sig av snabba scenväxlingar.

Man kan väl kort och gott säga att Strindberg är den svenske dramatiker som påverkat den världsliga dramatiken som allra mest. Lite kemist ville han också vara. Strindberg försökte göra guld. Han misslyckades, på ett sätt.

 

Ivo Andric föddes 1892 och dog 1975 och var under sin livstid produktiv - nästan 30 bra romaner gjorde denne jugoslavisk författare till nobelpristagare i litteratur. Delar ur hans roman ”Bron över Drina” finns med i teater THEATRON:s föreställning ”Odlad frukt - 2010”.

Andric var under mellankrigstiden en uppskattad diplomat med posteringar över hela Europa, och doktorerade senare en avhandling om det andliga livet i Bosnien-Hercegovina under den turkiska tiden. Under andra världskriget och framåt drog han sig tillbaka och tillbringade all tid åt det litterära skrivandet. Hans främsta verk är historiska romaner och noveller, ofta utspelade under den turkiska tiden. Personerna i hans verk talar alltid ett språk som är präglat av turcismer och orientalismer, det vill säga kännetecknande för Bosnien och Hercegovinas alla tre folk. Andrics komplicerade ursprung har inneburit att han i olika sammanhang kallats för såväl bosnisk, kroatisk som serbisk författare.

 

 

MEDVERKANDE

REGISSÖR

Zeljko Santrac är skådespelare, regissör och Teater THEATRONs konstnärlige ledare. Zeljko är utbildad vid Teaterhögskolan i f d Jugoslavien och har regisserat och medverkat i flertalet av THEATRONs produktioner.

 

DRAMATURG

Jan Mark har varit flitigt engagerad av såväl Folkteatern i Gävleborg, Kungliga Operan och Stockholms Stadsteater. Jan har gjort textbearbetning för Orionteatern, Teater Västernorrland samt svenska tolkningen av Chess och Kristina från Duvemåla tillsammans med Lars Rudolfsson.

 

SCENOGRAFI

Thorsten Dahn har över 180 produktioner bakom sig i Sverige, Danmark och Finland. Thorsten har bland annat ljussatt "Jesus Christ Superstar" och "Aida" på Malmö Opera.

 

LJUS

Tobias Stål har gjort ljus, ljud och teknik till uppsättningar på bland annat Teater Scenario, Dramaten, Uppsala Stadsteater samt varit på världsturné med Cirkus Cirkör. Tobias Stål är utbildad på musikhögskolan i Piteå.

 

KOREOGRAFI

Barbara Wilczek-Ekholm är rörelselärare på Teaterhögskolan i Malmö.

Visnja Obradovic är koreograf för Stadsteatern i Sombor.

 

KOMPOSITÖR

Mats Edén är utbildad vid Musikhögskolan i Oslo och är en av de viktigaste aktörerna i utvecklingen av folkmusiken i Sverige sedan 1970-talet. Mats är en lysande fiolspelman med fast förankring i den värmländska folkmusiktradition och har bland andra jobbat med Ale Möller och i Groupa.

 

SKÅDESPELARE

Suzanna Santrac har jobbat på Stadsteatern i Subotica (Serbien), på den ex-jugoslaviska turnerande teatern KPGT och den internationella teatern Kalejdoskop i Lund/Malmö. Senast medverkade Suzanna i Riksteaterns "Utvandrarna" samt i "Jösses flickor - återkomsten" på Malmö Stadsteater.

 

Nils Dernevik är utbildad på Malmö Teaterhögskola, där han bland annat medverkat i Dödens triumf av Eugène Ionesco. Nils har jobbat på Teater Weimar, Shakespeare i Vadstena och Östersunds länsteater.

 

Astrid Menasanch har spelat på Playhouse Teater i Stockholm och regiassisterat Thommy Berggren på Stockholms Stadsteater i hans uppsättning av "Födelsedagskalaset".

 

Från Stadsteatern i Sombor medverkar:

Andrija Danicic, Milica Janevski, Visnja Obradovi och Dimitrije Dinic som alla är utbildade vid Teaterhögskolan i Novi Sad och tillhör Stadsteaterns fasta ensemble, med många produktioner bakom sig.

Kulturföreningen THEATRON

Zeljko Santrac & Suzanna Santrac

Vildgåsvägen 23 A,

227 35 Lund, Sverige

Tel. 0708 82 59 21

info@teatertheatron.se

 

 

WEB EDITOR: Oliver Santrac