Aktuellt

Liva Weel och Poul Henningsen

– en motståndskabaré!

Teater Theatron med regissör Karin Parrot-Jonzon och dramaturg Jan Mark

presenterar en motståndskabaré med Poul Henningsens texter i excellent

översättning av malmöpoeten Lasse Söderberg.

En kabaré som handlar om vad det innebär att vara

humanist och så mycket, mycket mer...

År 1928 mötte Liva Weel Poul Henningsen på en fest. Mötet kom att få avgörande betydelse för hennes fortsatta karriär. Hon blir PHs favoritsångerska och framför sedan under en lång följd av år hans texter på revyscenen.

Liva Weel är en uttolkare med djupt allvar och esprit av PHs humanistiska texter kring människolivet och kampen om frihet och demokrati.

En ödesdiger natt i oktober 1943 korsade Poul Henningsen Öresund på flykt från nazisterna, på grund av sin politiskt kontroversiella ståndpunkt. Här tar föreställningen sin början. Den frigjorda nervkollapsen kulminerar i en sånguppgörelse strax före landstigningen i Landskrona.

I rollen som Liva Weel, en av förra århundradets största och bästa kabarésångerskor i Norden, en dansk Edith Piaf, ser ni Suzanna Santrac.

Poul Henningsen, född i Köpenhamn 1894, dansk författare, arkitekt, formgivare och revyförfattare. Bygger i 50 år drakar av alla slag. Hamnar som barn hos en snickarmästare i en dansk by ute på landet., där han redan tidigt börjar göra egna leksaker. Poul Henningsen spelas av Zeljko Santrac.

Vid pianot som urtolkare av Kai Normann Andersen, Cole Porter, Bernhard Christensens melodier: Jonatan Sersam